NASLOVNICA

POVIJEST

LOVIŠTE

LOV

LOVAČKA KUĆA

STRELJAŠTVO

ČLANOVI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LOVAČI DOM

 

LD "Družac2 Bosiljevo, imalo je 70-tih godina 60 članova. Društvo je bilo otvoreno za prijem novih članova, mladih lovaca, tako da smo 1974 godine imali OKO90 članova.

Problemi su bili kod pronalaženja prostora za zajedničke sastanke, koje smo do tada održavali u Lešću, starom gradu Bosiljevo i u vatrogasnom domu.

Donesen je jednoglasni zaključak, da se izgradi vlastita lovačka kuća. Za lokaciju je određen Suhor na Skobilić brdu, gdje su ostaci starog grada Stelnik. Zemljište za izgradnju lovačke kuće poklonio je lovačkom društvu dugogodišnji predsjednik lovačkog društva Janko Ljubić.

 

Naš lovac Celin Kružić izradio je potrebnu dokumentaciju uz pomoć projektnog biroa Urbanis i vodio je nadzor na izvođenju radova.

 

                                              

 Kada su riješeni imovinsko-pravni odnosi oko zemljišta, i izrađena projektna dokumentacija izdana je građevinska dozvola pod brojem 03/II-Uplo-1159/1-1974 od 19. studenoga 1974. godine. Lovačko društvo je na svojoj redovnoj godišnjoj skupštini održanoj 1975. godine, oformilo Odbor za izgradnju i donijelo odluku, da svaki član društva treba u tijeku izgradnje  sudjelovati s 10 radnih dana i dati novčanu pomoć .

Radovi na izgradnji lovačke kuće započeli su 02.05.1975. godine. Izvedeni su u dvije etape. U prvoj etapi izgrađena je sala za boravak, spavaće sobe, podrumske prostorije, cisterna za vodu i terasa.

Članovi društva dali su 951 radni dan, novčani prilog, rad sa strojevima i uložena su sredstva lovačkog društva.

 

Na otvorenju prvog dijela lovačke kuće, svi koji su učestvovali u izgradnji, upoznati su s tijekom radova i odlukom o dovršenju lovačke kuće.

 

U drugoj etapi izgradnje izgrađena je spomen soba, kuhinja i sanitarni čvor. Novčana sredstva za dovršetak doma dali su članovi LD, društveno političke organizacije i radne organizacije.

Izvođač radova druge etape bilo je građevinsko poduzeće «Tempo» koje je uspjelo u kratkom roku završiti sve radove.

Lovačka kuća nazvana je "Spomen dom Prvog karlovačkog partizanskog odreda", a nakon Domovinskog rata nazvana je "Lovački dom LD «Družac Bosiljevo".

Na svečanom otvorenju 04.07.1978. godine tadašnji predsjednik lovačkog društva dr.vet. Zdenko Erdeljac pozdravio je sve nazočne lovce i predstavnike političkih organizacija i istaknuo rad pojedinih članova, a naročito Petra Žunića i Janka Ljubića, te se svima koji su doprinjeli kod izgradnje doma zahvalio.

U Domovinskom ratu lovačka kuća služila je za potrebe Hrvatske vojske, i u njoj je bila škola za obuku dočasnika.

Nakon Domovinskog rata lovačka kuća ponovno služi potrebama lovaca i njihovih prijatelja.

 

U 2021. godini obnovljen je lovački dom.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uređenje unutrašnjosti lovačkog doma sufinancirano je sredstvima općine Bosiljevo u iznosu od 10.000,00 kn temeljem Javnog natječaja za dodjelu financijske potpore udrugama građana koje djeluju na području općine Bosiljevo.